11. prosince 2012

Slané pečení



.... patří také k našim každoročním zvykům, ozdoby na stromeček ze slaného těsta sice tolik nevoní, ale jsou nádherné, a hlavně se o ně každý rok s někým podělíme.


Recept, podle kterého peču :

2 hrnky hladké pšeničné mouky
1 hrnek soli
3/4 hrnku vody

( mouku a sůl nejdříve pořádně promíchat a pak přidat vodu )

Raznici na zdobení mi vyrobil můj muž, a to ze starého knoflíku ještě po babičce. Těsto se dá vytlačovat i do dřevěných forem.



Ozdoby před pečením potírám mlékem s rozkvedlaným žloutkem, pokud se jím hodně zakrývá zdobení, je nutné to naředit.

Peču :
1 hodinu na 75°C
1/2 hodiny na 100°C
1/2 hodiny na 125°C

a dopékám ( tónuji ) na 150°C ... to už jen sleduji barvu, lze udělat i několik odstínů při postupném odebírání ....

Na stromeček je přivazuji lýkem a kombinovat je budu s mašličkami z kanafasu a plátky sušených jablíček.

 
 
A tyto něžné betlémky jsem si objednala od Dýní na pařezu ( http://www.fler.cz/dyne-na-parezu ), andílci z jejich vánočních pohlednic nám létají snad po celém domě  :
 

 
Stříbrným zhášedlem na svíčky mě podarovala má přítelkyně. Světlanko, moc za něho děkuju.


 
A kluci už stačili rozsvítit světýlka na stromku u zápraží :
 
 
Už mi chybí jen ta vůně perníků a vanilkových rohlíčků. A ještě kluci aby se mi stačili do vánoc všichni uzdravit, skolila je nějaká viróza.
 
Přejeme všem krásný a spokojený advent.

6 komentářů:

  1. Přeji vám brzké uzdravení a děkuji za krásné fotografie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stále na vás myslím s tou knihou, ale zatím jsem Pohádky horských květin nesehnala. Váš poslední příspěvek je jako kdybyste mi mluvila z duše, a Coelho je i můj oblíbený autor, našla jste správnou cestu a já přeji, abyste jí šla pevně a s láskou, děkuji za krásná slova, Mirka

      Vymazat
  2. Tem tvym kulisakum preji brzke uzdraveni. Ta predvanocni pohoda v te vasi chaloupce je dosti nakazliva. Jsem moc rada, za tve prispevky.
    Hezky tyden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, dneska jsem nevěděla co dřív, jeden horečkoval a druhého strašně bolela hlava, i já jsem tak unavená, že už mi tady poskakují písmenka, jdu do hajan ... krásný večer, Mirka

      Vymazat
  3. Mirko, děkuji za recept na Vizovické těsto..kdysi jsme ho dělali doma. Ozdobičky vypadají nádherně. Nemáme razidla ani formičky..tak snad budou stačit vykrajovátka, koření..a fantazie :). Hezký sváteční čas!

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za přání. Recept není na Vizovické, ale na slané, Vizovické je myslím jen z vody a mouky, a možná se přidává ještě ocet, ale to jsem ještě nezkoušela. Krásné svátky, Mirka a kluci

    OdpovědětVymazat